Auto: Lanos 2,0
Imie: Grzesiek Pomógł: 99 razy Wiek: 29 Posty: 4304 Skąd: KWA
Wysłany: 2010-07-08, 01:32
Czasu jak na lekarstwo, zbieram się do tego jak "sójka za morze" ale postanowiłem wreszcie zadziałąć z tym moim dolotem w Lanku.
Z racji tego, że przepływka zabrała dużo miejsca nie zmieściła się ori puszka i filtr.
Przejściowo został zamontowany stożek, ale chcę wreszcie z tym zrobić porządek na TIP-TOP a nie bawić się w jakieś druciarstwa...
Wygląda to w tej chwili tak :
Podglądałem juz kilka rozwiązań, jak niektórzy mają w swoich bolidach zrobione, ale chcę wiedzieć, czy takie rozwiązanie będzie ok :
Czy może wypuścić zaraz za przepływką w tę dziurę po ori puszcze rurę spiro, do środka wsadzić stożek i w tym box-ie wywalić dziurę i doprowadzić gdzieś dołem powietrze z okolic zderzaka takrze rurą spiro ?
Zrób tak aby możliwie odizolować termicznie stożek od ciepła w komorze i doprowadzić do niego powietrze z okolic zderzaka. Wykonanie tego to już Twoja inwencja
JA U SIEBIE MAM ZAMIAR WŁOZYC AIRBOX SIMOTA ZA PRZEPŁYWKA WŁOŻYŁBYM KOLANO 45ST + REDUKCJA Z 77mm NA LANOSOWA CHYBA 55mm JESZCZE NIE SPRAWDZAŁEM (PO TO BY BYŁO BARDZIEJ U KSZTAŁNE I NIE BYŁO ESÓW FLORESÓW Z RURA DOLOTOWA DO ZIMNEGO POWIETRZA) POTEM AIRBOX SIMOTA DO 200KM CZYLI 130X170mm SREDNINCY 77mm POTEM RURA DOLOTOWA ZIMNEGO POWIETRZA DOPROWADZONA NAD ZDERZAK Z JAKISM ŁAPAKIEM POWIETRZA (MOZE OSIATKOWANYM ŁAPAKIEM POWIETRZA) TAK CHYBA POWINO BYC DOBRZE
INNY ROZWIAZANIEM JEST WŁOŻENIE STOŻKA W NADKOLE I DOBUDOWAC COS NA KSZTAŁT "CAI" Z RUR OCYNKOWANYCH ALE NIE WIEM CZY TO DOBRY PLAN
Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest to że powietrze jest wtłaczane do silnika, im szybciej jedziemy tym więcej Co czuć nawet w 1,5, kiedyś nie zbierało mi się tak żwawo na 4/5 poniżej 100km/h jak teraz.
w tym rozwiazaniu zaraz prze wejsciem do aribox rura dolotu zimnego ma taki ESFLORES ostre załamanie które wytraca moim zdaniem nie potrzebnie prekosc powietrza dolotowego jak by włożyc za Airbox kolanko 45 stopni było by łagodniej nieco i byc moze poprawiło by troszki moment obrotowy
No właśnie "studiowałem" ten temat dolotu u kol. DoLeCk. Zabieram się do działania i taki zrobię u siebie finalnie.
Wywaliłem właśnie z nadkola całą plastykową puszkę z której Lanek ori zaciągał powietrze. Chyba zaślepię tę dziurę żeby mi teraz jakieś błoto czy dziadostwo nie leciało w komore silnika.
kupiles juz puche Simota ? włoż to kolanko 45st przed przepływka bedzie bardziej ludzkie bo to u kol DoLeCk jakies takie po krecoone z lekka ale generlnie tez sie na tym wzoruje
Auto: Lanos 2,0
Imie: Grzesiek Pomógł: 99 razy Wiek: 29 Posty: 4304 Skąd: KWA
Wysłany: 2010-07-09, 00:11
Jeszcze nie kupiłem, ale to kwestai max kilku dni. A co z wlotem powietrza do ruły ? Zostawić ofen otwartą czy założyć jakąś skarpetkę ? żeby syfu i komarów nie łapał
no możne rzeczywiście dość enigmatycznie
Zastanawiam się po prostu czy jak będę jechał w strudze deszczu za kimś to czy rura zimnego powietrza nie będzie zasysała tyle wody by się on dostał to filtra czy możne dalej?
Auto: Daewoo Lanos GSi
Imie: Paweł Pomógł: 7 razy Wiek: 27 Posty: 1212 Skąd: 1ooLica
Wysłany: 2010-07-13, 13:08
Wszystko zależy od tego jak umiejscowisz wlot zimnego powietrza
U mnie aktualnie dolot uległ zmianie i bez kolanka się nie obejdzie
Jeśli dasz wlot za grillem będzie bosko
Jak dasz niżej z kratek w zderzaku będziesz musiał uważać na głębokie kałuże...
Daewoo Lanos GSi Powered byESX
Linker
Reklamy widoczne są tylko dla niezalogowanych Użytkowników.