Witam.
Czy widoczne na zdjęciu zużyte (popękane) mocowanie górne amortyzatora przedniego kwalifikuje się do wymiany. Amortyzatory wraz z poduszkami i łożyskiem oporowym wymieniane były 20 tyś. km temu.
Dodam jeszcze że zauważyłem większe opory na kierownicy w czasie skręcania.
Czy wymiana samej poduszki (bez łożyska) jest możliwa?
Witam.
Czy widoczne na zdjęciu zużyte (popękane) mocowanie górne amortyzatora przedniego kwalifikuje się do wymiany. Amortyzatory wraz z poduszkami i łożyskiem oporowym wymieniane były 20 tyś. km temu.
Dodam jeszcze że zauważyłem większe opory na kierownicy w czasie skręcania.
Dosadnie powiedziałeś. To może pomożesz i powiesz mi czy można ją wymienić bez demontowania całej kolumny? Czy poduszka jest zintegrowana z łożyskiem i trzeba całość wymienić?
Dosadnie powiedziałeś. To może pomożesz i powiesz mi czy można ją wymienić bez demontowania całej kolumny? Czy poduszka jest zintegrowana z łożyskiem i trzeba całość wymienić?
Łatwiej? żeby wyciągnąc całą kolumnę muszę wykręcić dodatkowo końcówkę drążka kierowniczego i ustawić zbieżnośc kół oraz dolny sworzeń wahacza. Oczywiście jeszcze półoś trzeba wyciągąć.
No to skoro jest trudniej to odkręć górną poduszkę od kielicha - cała kolumna pójdzie ci w dół, załóż ściskacze sprężyn, ściśnij je, odkręć poduszkę od amortyzatora. Montaż w odwrotnej kolejności.
kamil03
Auto: ... Pomógł: 9 razy Posty: 108 Skąd: kraków
Wysłany: 2010-07-28, 10:50
końcówke tylko wybijasz z zwrotnicy nie odkręcasz jej całkiem . O wiele lepiej się to robi gdy masz wymontowana kolumne pamiętaj że musisz mieć ściągacz do sprężyn.
Łatwiej? żeby wyciągnąc całą kolumnę muszę wykręcić dodatkowo końcówkę drążka kierowniczego i ustawić zbieżnośc kół oraz dolny sworzeń wahacza. Oczywiście jeszcze półoś trzeba wyciągąć.
A czemu ma ustawiac zbieznosc?Jesli bardzo sie chce to mozna co najwyzej SPRAWDZIC zbieznosc,(choc watpie,zeby cos bylo nie tak po wyjeciu i wlozeniu kolumny)przeciez nie bedzie krecil koncowka drazka.
Zbieram na swap (c20xe)
Linker
Reklamy widoczne są tylko dla niezalogowanych Użytkowników.