X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO

[Matiz] Problem z ogrzewaniem !! zimno w aucie !! wymieniony

Autor Wiadomość
Dawca219
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 21:06   [Matiz] Problem z ogrzewaniem !! zimno w aucie !! wymieniony

Witam wszystkich posiadam matiza 99r chodzi o to ze od jakiś 2 miesięcy padło ogrzewanie w matizie.Auto się nagrzeje do polowy licznika wskazuje wskazówka czyli tak jak w każdym matizie dochodzi do około 80c włączę ogrzewanie na max a z nawiewu leci letnie powietrze.Czytałem co nieco na tym forum wiec postanowiłem wymienić termostat.Termostat był cały zardzewiały po włożeniu nowego i zalaniu płynem petrygol.postanowiłem odpalić auto na biegu jałowym chodził około 20 minut włączyłem ogrzewanie na max grzało elegancko w samochodzie było gorąco,wskazówka pokazywała tak jak zawsze po nagrzaniu około 80c do polowy mniej więcej.Wiec zadowolony wyjechałem się przejechać gdy jechałem wskazówka zaczęła gwałtownie z minuty na minute opadać gdy nagrzewanie było włączone gdy przejechałem z 10 km wskazówka zeszła praktycznie do zera tak jakby silnik był przed chwila odpalony a ogrzewanie przestało grzać znów leciało letnie powietrze.Zdenerwowany znowu podjechałem na podwórko i samochód był odpalony cały czas znów z 20 minut temperatura znów wzrosła do około 80c na postoju i gdy włączę na postoju auto gdy silnik jest włączony i nagrzany grzeje az nie idzie wytrzymać w aucie gdy jadę temperatura spada praktycznie do zera i leci letnie powietrze.Plyn wlałem do -35c .Sprawdzałem czujnik co jest wkrecony w blok silnika od temperatury cieczy.Po jego wyjęciu automatycznie załączyła się chłodnica po jego założeniu przestała chodzić czyli czujnik jest ok. Rura od termostatu prowadząca do chłodnicy po nagrzaniu silnika jest gorąca czyli termostat jest dobry.Nagrzewnica wydaje mi się ze tez jest dobra gdyż grzeje na postoju jak szalona czyli musi być dobra.W zbiorniczku wyrównawczym płyn po nagrzaniu silnika jest gorący az para leci.Brak pomysłów co możne być tego powodem panowie pomóżcie :( Proszę zima idzie w aucie zimno trzeba w rękawiczkach jeździć ;( Pomocy dodam jeszcze gdy wyłączę ogrzewanie podczas jazdy temperatura utrzymuje sie stala mniej wiecej dojdzie prawie do polowy...Prosze o pomoc ;)

Linker #1
Reklama

Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

Kri$
Sysiu xD

Auto: Nexia 1,5 8V
Imie: Krzysiek
Wysłany: 2010-11-27, 21:09   

chłodnice sobie czyms zasłoń tylko nie cała a jakis jej fragment np pół

Jeżeli pomogłem kliknij ;)
Moja nexia----> http://daewooforum.pl/temat5411-195.html

Dawca219
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 21:12   

zaslonilem wlasnie polowe ale malo to daje wskazowka nie dobija tak jak zawsze do 80 c

steyr
steyr

Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel
Wysłany: 2010-11-27, 21:20   

termostat do bani,jaki kupiles? a wentylator niechodzi cały czas właczony,on ma 2 biegi,na tym nizszym mozesz go wogule niesłyszec.
Ostatnio zmieniony przez steyr 2010-11-27, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  

Kri$
Sysiu xD

Auto: Nexia 1,5 8V
Imie: Krzysiek
Wysłany: 2010-11-27, 21:21   

długo masz to auto ? w tamtym roku tez sie tak działo ? bo wyglada jak bys miał termostat otwarty na full cały czas i ci po prostu schładza silnik za mocno a to dla silnika nie jest zdrowe bo bedziesz miał masło pod korkiem oleju

Jeżeli pomogłem kliknij ;)
Moja nexia----> http://daewooforum.pl/temat5411-195.html

Linker #2
Reklama

Auto: brak

Dawca219
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 21:23   

Awaria nastapila z 2 miesiace temu.W tamtym roku bylo wszystko ok auto mam okolo 10 lat u siebie

[ Dodano: 2010-11-27, 21:33 ]
Za termostat dałem 22 zl w sprawdzonym sklepie z dobrymi częściami

kapsel1984
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 21:37   

może masz wadliwy termostat. Może go sprawdź po wymontowaniu np wrzuć do naczynia i zalej gorącą wodą zobaczysz czy działa. Nie sugeruj się że termostat nowy czasem może być kiepsko wykonany lub wadliwy.

Dawca219
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 21:41   

Znów będę musiał wszystko wyjmować bo żeby się tam dostać do tego termostatu murze akumulator wyjąc cały aparat zapłonowy i filtry.Znów pełno roboty ;( a gdyby termostat byl ok ??

stifff
Grupa Wielkopolska

Auto: Nexia
Imie: stefan
Wysłany: 2010-11-28, 07:54   

Termostat jest do wyrzucenia -wymień go na markowy i zapomnisz o problemie

cybus

Auto: leganza
Imie: cybus
Wysłany: 2010-11-28, 19:48   

ja kiedyś przez pomyłkę włożyłem odwrotnie termostat i objawy były takie jak u ciebie , przed zakupem nowego sprawdź czy go dobrze włożyłeś

zimi8
d(-_-)b

Auto: Daewoo Matiz (Life)
Imie: Szymon
Wysłany: 2010-11-28, 19:57   

Do wymiany nie musisz wyjmować akumulatora wystarczy zdjąć cały filtr powietrza obudowy i wg przewód który idzie do przepustnicy,nie zdejmowałem także aparatu zapłonowego nie miałem takiej potrzeby bo za dużo roboty a udało mi się bez potrzeby zdejmowania go.I tak jak koledzy piszą najlepiej sprawdź termostat w gorącej wodzie ja tak zrobiłem za nim zamontowałem.I jak napisał cybus, może odwrotnie włożyłeś ten termostat ?? :niewiem:

Kto dba ten długo ma...
Ostatnio zmieniony przez zimi8 2010-11-28, 19:59, w całości zmieniany 1 raz  

snajki30

Auto: Szalone lekko zardzewiale Espero 1,8
Wysłany: 2010-11-28, 19:58   

Mi tez wydaje sie ze w termostatcie sprawa ojciec zony ma brave wymienil raz termo na nowy i po jakims miesiacu do dwoch ten sam problem znowu kupil nowy i teraz jest ok (nawiasem wcielo paragon i nie mogl wymienic)

Kamiljan

Auto: Daewoo Nubira 1.6 99r.
Wysłany: 2010-11-28, 23:22   

Nie ma sensu zakładać kartonów. Termostat Valeo powinien rozwiązać problem.

Chcesz kompleksowo zabezpieczyć swój dom, mieszkanie, firmę ? Pisz a na pewno pomogę.
Sprzedaż Hurtowa oraz montaż systemów alarmowych, telewizji przemysłowej, sterowników do bram wjazdowych, garażowych, Videodmofonów.
Dla forumowiczów rabat !

Dawca219
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-29, 19:36   

noo zrobie tak jak mowicie panowie jeszcze raz wyjme termostat i sprawdze dam znac w sobote to sprawdze ;)

[ Dodano: 2010-11-29, 19:44 ]
chlopaki pomozcie mi znalesc dobry termostat bo szukam w necie ale nie moge znalesc

steyr
steyr

Auto: Matiz Life 03r PB/Punto 2 FL 04r. 1.2 16v
Imie: Pawel
Wysłany: 2010-11-29, 20:56   

szukaj termostatu firmy vernet.