Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.
W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.
Krótka historia nexii którą posiadam:
Od zawsze w rodzinie kupiona w salonie w lutym 1997r. 4 lata temu przejąłem nad nią stery po ojcu i zacząłem ustawiać nexa pod siebie.
nadwozie sedan
kolor zielony metalic
swap silnika na popularny oplowski niezawodny silniczek c20xe na M 2.5
O innych modyfikacjach napiszę w kolejnych dniach.
Moja maszynka:
2 lata temu:
rok temu:
Niestety felgi sprzedałem, żeby dołożyć do silnika.
teraz:
Po wymianie motoru po kolei zabierałem się za wymianę innych podzespołów:
1. Sprężyny z astry GSI które lekko glebują auto.
2. Amortyzatory billstein zestaw do nexii na przód gazowe, na tył olejowe.
3. Półośki z astry GSI razem ze zwrotnicami, łożyskami i piastami.
4. Powercap zamiast seryjnej puszki SFi oraz zimny dolot powietrza.
5. Wężyki odpowietrzenia pokrywy zaworów poszły pod auto żeby wyeliminować dostawanie się ciepłego powietrza do dolotu.
Wkróce zakłądam kupione już części:
1. Zaciski ATE również z GSi i tarcze mikoda sport gt 256mm
2. Nowe przewody hamulcowe na całe auto łącznie z elastycznymi.
3. Wydech przelotowy na średnicy 2,25'' na tłumikach z kwasówki firmy RM-MOTORS
Koła - felgi zostanie seria czyli popularna 14'' a oponki 185/60/14, możliwe że skuszę się na 195/45/14 (wiem jakie konsekwencje mniejszych kółek ale byłoby ciekawie)
Stylistyka:
1. Zdjęte oznaczenia marki z klapy.
2. Listwy na drzwiach i zderzakach zrobione na czarno.
3. Wybielone kierunki lamp przednich.
Mam parę planów jeżeli chodzi o zewnętrzny design ale to po wszelkich mechanicznych modyfikacjach zaplanowanych na najbliższy czas bo na stylu się nie jeździ - takie moje motto.
Nexia pozostanie SLEEPEREM do końca, także tak to mniej więcej wygląda.