Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.
W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.
Po odczytaniu kodów mam pierwszy 93, drugi 23.
23 - temperatura czujnika powyżej 130 stopni - czy czujnik do wymiany?
93 - usterka modułu ECM - co to znaczy - uszkodzony komputer?
Pomóżcie bo po wizycie na warsztacie i wymianie uszczelki pod ssaniem i krokowca nic więcej nie zrobili a te kody się polą nadal. Kontrolka niesprawności Check pali się na benzynie po przełączeniu na gaz - gaśnie.
Linker #1 Reklama
Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.
huta [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-12, 16:45
zrob restatr kompa, 23 jest często po strzale gazu(płonący gaz przypieka troche MAT-a). Po wymianie krokowca trzeba zrobic restart.
Ralf [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-12, 17:00
Jedź na przegląd instalacji gazowej - możliwe, że to gaz powoduje błąd.
Alberciczek
Auto: Nubira II CDX Kombi Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 1762 Skąd: Tychy
Wysłany: 2008-05-13, 07:56
A ja proponuję zmierzyć czujnik temperatury - to chyba najprostsze.Dopiero później wymiany i wizyty u mechaników.Co do błędu komputera - prawdopodobnie uszkodzony jest moduł komputera,który przekazuje wszystkie dane do jego pamięci i steruje pracą silnika.Są warsztaty,które naprawiają coś takiego.Ale najpierw zajmij się tym czujnikiem.Jak uda ci się skasować jego błąd,to dopiro martw się komputerem - elektronika jest tak dziwna,że bąd komputera może wyskakiwać z powodu tego czujnika.
Zmierz też napiecie ładowania akululatora - zbyt wysokie lub za niskie napiecie też będzie powodowało problem z komputerem.
jurek56 [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-13, 11:45
Ale pisałem że kontrolka świeci się tylko na paliwie. Na gazie gaśnie i jest ok.
Zrobię jak proponuje Alberciczek i wymienię ten czujnik ponieważ po resecie kompa nic nie pomogło.
Dzięki za wszelką pomoc
Linker #2 Reklama
Auto: brak
arthoor75 [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-27, 07:39
Witam.
Z 93 w Nubirze walczyłem kilka dni ale z powodzeniem. Przy gaziorze aby poprzedni właściciel był szczęśliwy zastosowano przekażnik wyłączający CHECK ( przerywał obwód do kontrolki na zestawie wskaźników ). Wynikiem działania przekaźnika był błąd 93. Po wywaleniu ustroistwa problem się rozwiązał.