X Zamknij

Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.

Polskie Forum Daewoo
Najbliższe spoty:
UżytkownicyRegulaminSzukajGaleriaRejestracjaZaloguj
 Ogłoszenie 

POMOC dla kolegi Mawerix!

Proszę choć zapoznajcie się z tematem aby wesprzeć kolegę jak tylko możemy!!!

POMOC

W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI

ZAPOZNANIE SIĘ Z WYŻEJ WYMIENIONYMI WYTYCZNYMI JEST OBOWIĄZKOWE.

W poniższym temacie nazwanym "RODO", prosimy o stosowny wpis wedle wzoru, osób akceptujących wszelkie zmiany:

RODO

[Matiz] Pomocy... Gaśnie mi na gazie..

Autor Wiadomość
szyna24

Auto: Daewoo Matiz
Wysłany: 2008-07-09, 08:31   [Matiz] Pomocy... Gaśnie mi na gazie..

Witam mam Daewoo Matiz 2000 r. i przeważnie zawsze rano (albo jak długo stoi) zapalam auto z benzyny i przezucam na gaz.. w trakcie jazdy (głównie wtedy jak przyspiesze mocniej) i chce zredukować bieg np z 4 na 2.. to wtedy zapalają mi się wszystkie kontrolki tak jakby zgasł silnik wrzucę wtedy 2 bieg dodam gazu i jakos go "odratuje" od zgaśnięcia ale wtedy tak ciągnie i wolno idzie a czasami całkowicie zgaśnie i nie mogę od razu zapalić muszer chwilę odczekać... C o może byc problemem?? Poza tym czasami jak jadę na gazie to zapala mi się pomaramnczowa kontrolka Check poświeci się i zgaśnie ... Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Linker #1
Reklama

Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.  

Pietro
Weteran

Auto: Lanos Hatchback T-150 1.6, full SX, 92U
Imie: Piotr
Wysłany: 2008-07-09, 09:56   

Skoro zapala się u Ciebie kontrolka "Check" to na początek polecałbym sprawdzenie jakie są to błędy. Tu masz info jak to zrobić.
Co do gaśnięcia samochodu, to spróbuj nie przełączać na gaz od razu po odpaleniu tak jak napisałeś, tylko przejechać na benzynie tak ok. 1-1,5 km, aby silnik lekko się rozgrzał i dopiero wtedy przełączyć na gaz. Niestety gdy płyn chłodzący nie jest rozgrzany przynajmniej do +35 st. C, to parownik może nie rozprężać prawidłowo gazu i zapewne zamarzają membrany. Podejrzewam, że stąd bierze się gaśnięcie na lpg.

Sid

Auto: Lanos 1.4S + LPG
Imie: Sid
Wysłany: 2008-07-09, 15:14   

Może być też rozregulowana instalka gazowa że gaśnie przy spadku obrotów. A co do kontrolki to tak jak Pietro pisał - sprawdź jaki kod błędu jest. Może emulator sondy lambda szwankować, czy coś w ten deseń...

szyna24

Wysłany: 2008-07-09, 22:34   

W jaki sposób mam sprawdzić te kody błędów bo szczerze mówiąc przeglądałem ten odnośnik ale nie bardzo z tego rozumiem... Pozdrawiam.

Pietro
Weteran

Auto: Lanos Hatchback T-150 1.6, full SX, 92U
Imie: Piotr
Wysłany: 2008-07-10, 07:24   

Ale którego opisu nie rozumiesz? Kwestii znalezienia złącza diagnostycznego, czy samego odczytywania błędów?
Pod deską rozdzielczą po stronie pasażera umieszczone jest złącze diagnostyczne. Bierzesz latarkę, zaglądasz pod deskę i szukasz w złączu piny A i B. Piny powinny być opisane. Następnie bierzesz jakiś drut, spinacz, czy kawałek kabelka i jedną końcówkę wkładasz w pin A a drugą w pin B (zwierasz oba piny). Następnie przekręcasz kluczyk w stacyjce w pozycję "zapłon" (nie odpalasz silnika!) i na zegarach zaczyna mrugać dioda "Check". Częstotliwość mrugania określa kody błędów. Poniżej jest filmik pokazujący mniej więcej jak to wygląda...

http://www.wrzuta.pl/film...bledow_w_daewoo

Ewentualnie zerknij jeszcze w ten link.

Linker #2
Reklama

Auto: brak

Nikos12348

Auto: Daewoo Matiz 2000r
Imie: Nikos
Wysłany: 2011-08-19, 15:07   

Mam taką samą sytuację z kontrolką "check" ale poczytałem i sonda lambda wariuje i to nie tylko w matizach:) nic poważnego:)

Piękno – co się podoba ani przez wrażenia, ani przez pojęcia, lecz podoba się z subiektywną koniecznością, w sposób powszechny, bezpośredni i zupełnie bezinteresowny. MATIZ <3

Artur_jaw
darewnoo thx za:

Auto: była nexia ,matiz teraz skoda
Imie: Artur
Wysłany: 2011-08-19, 15:45   

Pietro, bez urazy ale matiz to nie lanos i zwieramy piny
A i C :)

szyna24,kostkę masz pod schowkiem pasażera (m/w w jej połowie)
zwierasz odpowiednie piny przekręcasz kluczyk w pozycję włączone
liczysz i spisujesz (np na kartce) ilości błysków ( 10 błysków = cyfra zero)
albo robisz film z nagraniem migania
reszta w temacie

pomogłem kliknij pomógł

Maniek90
Maniek90

Imie: Marcin
Wysłany: 2013-03-30, 20:40   

Witam. Jestem nowy na tym forum, a Matiza mam od dzisiaj. Rocznik 2002.

Niestety mam z nim poważny problem. Gaśnie na gazie, kiedy spadają obroty, albo przy redukcji biegu z 4. na 2. (sprawa wygląda podobnie jak w temacie).

Do tego często po tym nie da się do odpalić, ani na gazie, ani na benzynie, dopóki silnik nie ostygnie. Zapalają się przy tym kontrolki paska klinowego, oleju i check. Kiedy spadnie temperatura silnika, to pali normalnie.

Co to może być? Bardzo proszę o pomoc! To moje pierwsze auto, mam prawko od miesiąca i jestem zupełnym laikiem...

wojak
Grupa Podlaska

Auto: matiz
Wysłany: 2013-03-30, 21:24   

Sczytaj check. Prawdopodobnie układ zapłonowy do przeglądu.

Matiz części:
http://daewooforum.pl/temat81621.html

Roger_Vip

Imie: Grzegorz
Wysłany: 2013-03-31, 00:13   

Instalacja LPG do przeglądu, możliwe, że "leje" gaz...

Grochu
Grochu

Auto: Matiz
Imie: Patryk
Wysłany: 2013-03-31, 11:57   

Sprawdź: regulacje gazu, jak jest zima - przerzuca ci automatycznie jak u mnie z benzyny na gaz - dłużej jedź na benzynie aby silnik się bardziej nagrzał i płyn chłodniczy i parownik, przymarza parownik i nie pracuje tak jak trzeba. Podobny miałem problem nawet przy nie wielkim mrozie, myślałem że to wina akumulatora lecz to wina parownika zmarzniętego. Jak wsiadasz do auta niech pochodzi tak z minutę na benzynie (wyłącz dmuchawe ogrzewania - płyn chłodniczy nie będzie chłodzony po przez otwarty obieg w aucie) , wyjedź w trasę i przerzuć go tak po kilometrze jazdy - jak jest oczywiście zimno. Jak jest ciepło nie miałem z tym problemu. Jeśli chcesz i masz pieniądze wymień parownik. Może się mylę ze masz inny problem lecz po przeczytaniu stwierdzam że to podobny problem jak mój.

Przy niewyregulowanym gazie, może zapodawać zbyt dużą mieszankę paliwa i też to może być powodem tego że Ci samochód gaśnie.

A co do tego odratowania jak niby ci zgasł, to proste - rozpędzony samochód ci gaśnie, a potem go odpalasz na pych.

Pozdro

Maniek90
Maniek90

Wysłany: 2013-03-31, 15:07   

Po świętach na pewno podjadę do gazownika, żeby wyregulował gaz. Dzisiaj go odpaliłem, jak radził kolega wyżej, zrobiłem z 10-15 km i nie było większych problemów. Wczoraj niestety mi zgasł dopiero po pokonaniu dobrych 10 km w mieśce, co mnie zaniepokoiło, bo powinien być przecież wystarczająco rozgrzany. Z tym, że przez cały czas jechał na gazie.

Myślałem, że być może to wina akumulatora, bo przy którejś z rzędu próbie odpalenia już w ogóle nie reagował. Po odstaniu swojego jednak odpalił ;)

Co ciekawe, mój Matiz ma nieco starszą generację instalki LGP i mogę go odpalać tylko na benzynie, a na gaz przełączyć, kiedy silnik jest na chodzie. A mimo to też nie chciał "zaiskrzyć" i to jest dla mnie wielkim znakiem zapytania...

Grochu napisał/a:

A co do tego odratowania jak niby ci zgasł, to proste - rozpędzony samochód ci gaśnie, a potem go odpalasz na pych.
Pozdro

Ciężko na pych odpalić auto, kiedy gaśnie ci np. na światłach w centrum miasta. Musiałem już tak wczoraj robić, na szczęście tylko dwa auta były za mną i po włączeniu awaryjnych mnie minęły. Gdyby stało się to np. przy zjeździe z jakiejś DK, autostradzie czy na obwodnicy, to problem byłby znacznie większy.

Najpierw zadziałam u gazownika, a potem zobaczę czy problem będzie się powtarzał i na bieżąco będę informował co się działo. Dostałem od poprzedniego właściciela silnik krokowy do wymiany, bo podobno ten, który jest zamontowany się nie otwiera. Być może to też miało wpływ na duszenie się autka.

Będę na bieżąco informował jak wyglądają postępy prac. Póki co wielkie dzięki za pomoc!

rgre

Imie: Roman
Wysłany: 2013-03-31, 16:09   

a ile musi odstać ? do jakiej temperatury ostygnąć ?
jeśli często gaśnie na lpg to sprawdź czy na benzynie także .
możesz mieć padnięty czujnik temperatury lub położenia wału korbowego. jak się coś zagrzeje przestaje poprawnie działać. jest taka opcja ?
Maniek90 napisał/a:
Dostałem od poprzedniego właściciela silnik krokowy do wymiany, bo podobno ten, który jest zamontowany się nie otwiera.

niesprawny krokowy ma wpływ na pracę silnika. może i tylko on jest winnym. szczególnie jeśli chodzi o wolne obroty. ty puszczasz gaz,klapka przepustnicy się zamyka a krokowy musi regulować dopływ powietrza aby silnik nie zgasł. jak nie reguluje ? to gaśnie ... i ciepło też może mieć znaczenie.

Maniek90
Maniek90

Wysłany: 2013-03-31, 18:47   

rgre napisał/a:
a ile musi odstać ? do jakiej temperatury ostygnąć ?
jeśli często gaśnie na lpg to sprawdź czy na benzynie także .
możesz mieć padnięty czujnik temperatury lub położenia wału korbowego. jak się coś zagrzeje przestaje poprawnie działać. jest taka opcja ?
Maniek90 napisał/a:
Dostałem od poprzedniego właściciela silnik krokowy do wymiany, bo podobno ten, który jest zamontowany się nie otwiera.

niesprawny krokowy ma wpływ na pracę silnika. może i tylko on jest winnym. szczególnie jeśli chodzi o wolne obroty. ty puszczasz gaz,klapka przepustnicy się zamyka a krokowy musi regulować dopływ powietrza aby silnik nie zgasł. jak nie reguluje ? to gaśnie ... i ciepło też może mieć znaczenie.

Za pierwszym razem trzeba było odczekać dość długo, nieco ponad pół godzinki. Za drugim, kiedy nie tyle mi zgasł, co po kilkunastokilometrowej podróży nie chciał odpalić na stacji benzynowej pomogło otwarcie maski na dwie minutki i próba uruchomienia startera na zimnym, świeżym powietrzu. Dziś już przejechałem ok. 20 km i nie zgasł mi ani razu, więc może było to pokłosiem wczorajszego tankowania gazu na Orlenie (jeszcze przez poprzedniego właściciela) i faktycznie szwankował przepływ gazu.

Inna sprawa, że dziś zawaliło na Śląsku śniegiem i jeździłem cały czas 30-40 na godzinę, nie wrzucając nawet czwartego biegu. Po całonocnym staniu na niewysokiej temperaturze, w okolicach 0 st. Celsjusza odpalił jednak za pierwszym razem...

rgre

Imie: Roman
Wysłany: 2013-03-31, 19:11   

całą polskę chyba. na samochodzie mam 10cm śniegu, a on przecież przysiadł trochę.
wszędzie biało :śnieg: :śnieg: :śnieg:
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty ? :śnieg: :śnieg: :śnieg: