Ta witryna używa plików cookie
Pliki cookie stosuje się, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania np. do tzw. automatycznego logowania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies, oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, zapoznaj się z treścią polityki prywatności.
W związku z tym, że 25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO), Polskie Forum Daewoo zobowiązuje wszystkich obecnych użytkowników jak i nowo zarejestrowanych o zapoznanie się z nowym regulaminem i polityką prywatności.
Wysłany: 2008-10-21, 19:25 [Leganza] Zamykanie szyb - problem
W mojej "Legii" jak otwieram przednie szyby elektryczne to wszystko idzie okay, problem pojawia się gdy chce je zamknąć... mianowicie nie zachowują swojego toru tylko zaczynają iść skośnie w górę, wystają poza uszczelkę zewnętrzną i w efekcie nie domykają się szczelnie. Co może być przyczyną? Rozkręcałem boczki drzwi przednich i nie za bardzo dopatrzyłem się przyczyny... czyżby to były te białe plastiki (skręcone na 2 śruby), które trzymają szyby? Wyrobiłyby się? Aha i jeszcze jedno: szyby dość wolno zamykają się w porównaniu z otwieraniem...
Linker #1 Reklama
Auto: brak
Reklamy widoczne tylko dla niezalogowanych.
maziewicz ratuj się kto może
Auto: Lanos 1,5 '98 8v
Imie: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 41 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1509 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-21, 19:44
popsikaj smarem sylikonowym w uszczelki, pomaga od razu!
Kat
Auto: Leganza 2.0 CDX Pomógł: 43 razy Wiek: 49 Dołączył: 12 Gru 2007 Posty: 972 Skąd: Bukowno
Wysłany: 2008-10-21, 19:52
Opisałeś dokładnie usterkę, postaram się więc dokładnie opisać jak ją usunąć. Te małe plastiki, które trzymają szybę do uchwytu siłownika muszą mieć trochę luzu, bo inaczej szyba by pękła. Otóż niestety "spuchły" Ci prowadnice szyb (od rdzy). Prowadnica "puchnie", uszczelka szyby (która siedzi właśnie w prowadnicy) staje się węższa i stąd cały problem. Opuścić szybę siłownik da radę bo szyba jest ciężka, ale podnieść już nie 9z tego samego powodu). Prowadnice niestety nie gniują tak samo. ta przy słupku bocznym jak rozbierzesz będzie pewnie zdrowiutka, natomiast ta przy lusterku będzie zgnita. I to ona zawsze mocniej trzyma podnoszącą się szybę. Stąd też nierównomierne unoszenie szyby i blokowanie jej. Doraźnie pomoże olej silikonowy w spreyu (można go kupić nawet w hipermarketach. Ja używam sygnowany przez M. Wojciechowską-cała masa kosmetyków samochodowych), zwany też olejem do uszczelek. Nie stosuj WD-40 itp. Spłynie po prowadnicy i nic to nie da. Ale na dłuższą metę pomoże tylko renowacja (lub niestety wymiana) prowadnic szyb. Rozkręć boczki, odkręć szybę od siłownika i ją wyjmij. Wyjmij uszczelkę i wykręć prowadnice. Będziesz miał jasność. Innej przyczyny wyżej opisanego zjawiska raczej nie ma. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
[ Dodano: 2008-10-21, 21:09 ]
Ja kupiłem z używanej legii (od gościa, który sprowadza legie z Anglii na części tel. 511783659). Jak chcesz nowe to próbuj w Potaku (wpisz w googlach-wyskoczy Ci hurtownia DU w Poznaniu). Co do demontażu: jak już zdejmiesz boczki, wyjmiesz szybę i uszczelki to prowadnice trzeba odkręcić (kluczyk nasadowy 10) i trochę pokombinować na boki, żeby wyszły (przez szczelinę po szybie lub otwory w wewnętrznej stronie drzwi-dołem). O ile pamiętam trzeba też zdemontować głośniki. Powodzenia i pozdr.
ceziman [Usunięty]
Wysłany: 2008-10-21, 19:52
ok a te prowadnice można gdzieś kupić jakby co? no i czy bardzo trudny dostęp jest żeby je wykręcić?
Spróbuj najpierw takiego manewru.Zdejmij boczki ,podnieś szybę we właściwe położenie i poluzuj nakrętki od prowadnicy głównej.Jeśli zauważysz że się przesunęła po poluzowaniu to może być to.Dokręć nakretki i sprawdz jak działa,jest tam troszeczkę luzu można regulować u mnie pomogło.
Linker #2 Reklama
Auto: brak
ceziman [Usunięty]
Wysłany: 2008-10-22, 19:06
Dzięki jutro będę tego próbował reanimować szybki i oczywiście poinformuje o efektach! Dzięki! Jesteście niezastąpieni!
szyla
Auto: Legansis
Imie: Paweł Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 30 Lip 2007 Posty: 76 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2008-10-24, 16:25
U mnie też "kosiło" szybę przy podnoszeniu. Pomogło obfite spryskanie sprayem silikonowym wszystkicch prowadnic. Rok temu popsikałem i do tej pory jest ok.
Pozdro!
:myśli: ok a te prowadnice można gdzieś kupić jakby co? no i czy bardzo trudny dostęp jest żeby je wykręcić?
Ostatnio kupowałem w Poznaniu po ok. 20 PLN, wymienia się łatwo - zdejmujesz tapicerkę, wyjmujesz głośnik, szybę, uszczelkę i możesz wyciągać prowadnice. Do zrobienia w pół godziny.
BTW. - "nowsze" wersje przednich prowadnic są już mądrzej zrobione - bo całe lakierowane (w każdym razie ja takowe dostałem). Oryginalne były tylko kadmowane. Tylną odrdzewiłem i też pomalowałem sprayem, na dłużej starczy
A "mokrego" smarowania usczelek, o czym już pisałem - nie polecam, bo kurz i paprochy się przyklejają i po jakimś czasie problem powraca. Porządnie wyczyścić uszczelkę i suchym teflonem w sprayu ją potraktować IMHO najlepiej. Ew. smarem silikonowym do uszczelek (niskiej gęstości) przed montażem - i DOBRZE ją wytrzeć - żeby była śliska ale nie lepka.
Pozdrawiam -
- Wojtek.
ceziman [Usunięty]
Wysłany: 2008-10-25, 13:06
dziękuję za odpowiedzi! narazie reanimowałem moje szyby smarem silikonowym w spray`u ale będę musiał wkrótce pomyśleć jednak o wymianie prowadnic... Wasze rady są bezcenne!!! Dzięki Wam śpię spokojnie i za to należy się Wam wszystkim na jakimś najbliższym zlocie
ceziman [Usunięty]
Wysłany: 2008-10-26, 23:23
Kolego pskarga czy mógłbyś mi podać adres i jakiś kontakt do tego sklepu w "Pyrlandii" gdzie kupowałeś te prowadnice? Są po dwie prowadnice na każde z drzwi (w tym przypadku chodzi mi o przednie drzwi), jak to jest określone w katalogu? - np prowadnica drzwi prawych przednich- przednia i tylna? Pytam bo widziałem w internecie oferty dotyczące prowadnic typu (prowadnica drzwi przednich prawych i prowadnica drzwi przednich lewych) i nie wiem czy być może nie chodziło im o te główne środkowe prowadnice po których chodzą te plastiki...
Nie wiem, jak prowadnice nazywają się w katalogu - bo w angielskojęzycznej wersji katalogu części, który krąży po sieci brakuje strony z nazwami/numerami prowadnic. Na opakowaniach z częściami jest "RAIL A-GUIDE FRT DOOR FRT - RH" dla przedniej prowadnicy przednich prawych drzwi, "RAIL A-GUIDE FRT DOOR - RH" dla tylnej; sądzę, że to "oficjalnokatalogowe" nazwy.
W sklepie też miałem problem, bo opisach pozycji magazynowych w kompie mieli tylko do których drzwi, ale już nie która prowadnica. Szczęściem - mieli drukowaną wersję katalogu, w której dogrzebałem się odp. numerów:
sklep, w którym kupowałem prowadnice -
Hurtownia Rejonowa POLPARTS Sp. z o.o.
61-057 Poznań, ul. Gorzysława 9
tel. (61)8732159
Widywałem je też w ofercie Potaku.
Pozdrawiam -
- Wojtek.
micsau [Usunięty]
Wysłany: 2010-05-21, 20:13
Witam moje przednie szyby przy zamykaniu ścinało,zacinały się,przycinały uszczelke .Pomogło super smar sylikonowy w sprayu,wypsikałem chyba ze 200ml i git:)
pawelSPS
Auto: Galaxy 1,9 TDi Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 409 Skąd: Pawłowice/Jastrzębie
Wysłany: 2010-05-21, 20:18
Przez 1,5 roku raczej zdążył to naprawić...
Gwiazdoor [Usunięty]
Wysłany: 2010-05-23, 09:42
Ale inni mogą skorzystać...
bendzi40 [Usunięty]
Wysłany: 2010-07-07, 22:34
u mnie to samo ,jak zamykam to ostatnie 5 cm idzie ze skosa,